Quantcast
Channel: beUnited
Viewing all 71 articles
Browse latest View live

“Techneuten zouden geen rol mogen spelen bij klantenservice / helpdesk. Geef die rol aan een afgestudeerde Hotelschool of Facility Management student, dan ziet de wereld er voor de klant een heel stuk beter uit”.

$
0
0

“Techneuten zouden geen rol mogen spelen bij klantenservice / helpdesk. Geef die rol aan een afgestudeerde Hotelschool of Facility Management student, dan ziet de wereld er voor de klant een heel stuk beter uit”.

Recent weer een paar tranentrekkende voorbeelden gezien van de wijze waarop technische bedrijven met hun klanten omgaat.

Ik neig naar de volgende stelling “Techneuten zouden geen rol mogen spelen bij klantenservice / helpdesk. Geef die rol aan een afgestudeerde Hotelschool of Facility Management student, dan ziet de wereld er voor de klant een heel stuk beter uit”.

Neem een voorbeeld aan Zappos en de visie van hun C.E.O. Tony Hsieh

https://goo.gl/mhZvII

& verdiep je in de aanpak van  Ritz Carlton:

http://www.ritzcarlton.com/en/about/gold-standards

Geef de medewerk(st)ers van de helpdesk meer vertrouwen, stop met het afrekenen op het aantal gesprekken per uur (Weg met die klokjes!) en geef ze een budget, zodat ze niet voor iedere vraag naar hun chef moeten, maar zelf(standig)  kunnen acteren. Vraag ook eens aan de klant hoe die de klacht graag afgehandeld zou willen zien     

Gelukkig zijn er ook in Nederland mensen die het begrijpen. Om te beginnen Jos Burgers. Maar er zijn nog een aantal spelers die in de eredivisie spelen. Egbert Jan van Bel, Feike Cats, Guido Thijs en Paul Postma.

 

    


Johan Cruijff als managementgoeroe. Mooi & ACTUEEL!

$
0
0

Johan Cruijff als managementgoeroe. Mooi en ACTUEEL!

 

Over loslaten, leiderschap, controle, bevlogenheid, ruimte, positieve kwaliteiten, (kg: Buckingham) de baas, normen en waarden, boetes, veranderen door gestoorden, authenticiteit, angstcultuur, voorbeeldgedrag, de aanvoerder is de beste speler, doe waar je goed in bent, professionaliteit, 88% van de medewerk(st)ers niet betrokken, studeren, sport en bedrijfsleven, Focus Conferences, Nyenrode, metaforen, flow, het beste uit je zelf halen.      

https://youtu.be/DKcNU236LsU

Zie mijn recensie van Word een held s.v.p.

https://goo.gl/NSHiaa

Veel kijk en leesplezier!

Koos Groenewoud. Lelystad 30 maart 2016 

 

 

9 belangrijke aanbevelingen (van mijn 18 aanbevelingen uit ons boek “Authentieke leiders, ECHTE leiders”)

$
0
0

9 belangrijke aanbevelingen (van mijn 18 aanbevelingen uit ons boek “Authentieke leiders, ECHTE leiders”)

 

Deel 1:

 

1.   Ga zorgvuldig om met je mensen, klanten en leveranciers

Toen ik als 21-jarige begon bij de AC Restaurants (de Alberts Corners en Wimpy) bleek dat deze zinsnede onderdeel was van de grondslagen van het beleid bij Albert Heijn. Ik geloof er heilig in, ook al omdat ik zelf alle drie de rollen heb vervuld. Dat heeft me nog meer stil doen staan bij het belang van deze zin. Zo kan het voorkomen dat je iemand ontslaat, die je later in je loopbaan weer tegenkomt, waarbij het zelfs niet uitgesloten is dat hij/zij dan de positie heeft om je een opdracht te gunnen of te beslissen over jouw loopbaan.

 

2.   Zeg je mensen WAT je van ze verwacht; niet HOE ze het moeten doen

Dit vind ik erg belangrijk, omdat het van grote invloed is op de motivatie van mensen. Leg de verantwoordelijkheid laag in de organisatie. Jouw mensen weten het vaak beter dan jijzelf.

 

3.   Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet

Dit vind ik een waarheid als een koe. Ik zeg vaak, dat managers niet hun managersmasker of managerspetje op moeten zetten. Blijf dicht bij jezelf, dan ben je al over de helft.

 

4.   Hanteer het principe: Iemand kan maar één chef hebben

Ondernemers en topmensen hebben de neiging om dit principe met handen en voeten te treden.

 

5.   Gebruik de woorden: BEDANKT, HELP, EXCUUS en PRIMA (goed gedaan) wat vaker

Inderdaad. Het blijkt en is bewezen, dat een compliment werkt en lang blijft hangen. Als je goed met elkaar door één deur kunt, is het leven een stuk eenvoudiger en ook leuker. Het bedanken, hulp vragen of aanbieden, complimenteren en/of het aanbieden van excuus heeft een ontzettend grote impact en positieve invloed op de motivatie van je teamleden, op de sfeer en - uiteindelijk  - op ziekteverzuim en verloop. En dat is dan weer een bijdrage in het kader van de ‘war on talent’.

 

6.   Geef het juiste voorbeeld

Een open deur zou je zeggen. Het is zo logisch, maar het gaat nog overal en altijd fout.

 

7.   Zie kritiek als kans

Dit is een leuke. We hebben de neiging om kritiek helemaal niet als kans te zien. Integendeel. We gaan in de verdediging. Dat is wat we absoluut niet moeten doen. Boos worden of geïrriteerd zijn lost niets op. Ik vergelijk kritiek wel eens met klachten en noem het cadeautjes. Ja, echt waar.

 

Note: In dit kader is het boek "TEGENSPRAAK" - hoe je beter wordt van dwarsliggers van Peter van Lonkhuyzen een must read!  Inkijken of bestellen? https://goo.gl/dVqgb7

Ik noemde een klacht een cadeautje. Daar sta ik voor 100 % achter. Als je namelijk op een goede manier met de afhandeling van de klacht omgaat, kan dat de relatie met de klant behoorlijk versterken. Door de klacht correct en op tijd op te lossen krijg je een betere pers. Dat kan ook wel letterlijk zijn. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan LinkedIn groepen over klanten, maar ook aan de website en het bedrijf van Feike Cats “Houden van klanten”.

 

 

8.   Ga uiterst zorgvuldig om met medewerk(st)ers-tevredenheidsonderzoeken

 

9.   Wees Fair & Firm

Als Servant-Leader krijg ik vaak de opmerking te horen “Dat is een softe aanpak.” Mijn eerste reactie is vaak, dat ik mezelf daar niet in herken. Vervolgens geef ik aan dat ik in mijn loopbaan meer dan 40 mensen heb ontslagen, wat overigens met meer dan 40 jaar leidinggevende ervaring geen hoog gemiddelde is.

 

 

Meer weten over ons boek:

 

http://www.aaa-tfm.nl/AuthentiekeLeidersEchteLeiders.pdf

 

Bestellen? https://goo.gl/ksd034

 

 

Deel 2: Nog 5 belangrijke aanbevelingen (uit ons boek “Authentieke leiders, ECHTE leiders”)

$
0
0

Deel 2: Nog 5 belangrijke aanbevelingen (uit ons boek “Authentieke leiders, ECHTE leiders”)

Deel 2:

 

1: Ik zeg wel eens ”bestuurders zijn net mensen” en illustreer dit met een onderzoek dat is gedaan door Frank Brummelhuis (Verbinding door leiderschap, 2009). Hierbij werden een groot aantal bestuurders van woningbouwcoöperaties bevraagd over hun eigen oordeel over de volgende zaken: visies verwoorden, empowerment, activeren, ontwerpen en beheren, belonen en feedback geven, teambuilding, externe oriëntatie, vasthoudendheid, emotionele intelligentie, uitgebalanceerd leven en stressbestendigheid. Ze scoorden allemaal hoog tot uitmuntend. Daarna werden aan de OR en de voorzitter van de Raad van Toezicht gevraagd wat zij er van vonden. U begrijpt het al: op twee items na (vasthoudendheid en stressbestendigheid) was het oordeel ‘voor verbetering vatbaar’…

 

 

360 graden feedback kan overigens erg confronterend zijn, vooral omdat betrokkenen nooit eerder uitgebreid op de hoogte zijn gebracht van verbeterpunten. Ik spreek wel eens over SSC, want bijna iedereen (her)kent dat als Shared Service Center, maar ik gebruik de letters dan als Stop, Start en Continue. Stop met niet-acceptabel gedrag, Start met gewenst gedrag en Continueer gedrag waar niemand moeite mee heeft.

 

2: Terugkoppelen

Tijdens mijn workshops of presentaties over netwerken benoem ik tien aspecten. Eén van die aspecten is: Terugkoppelen. Het gaat dan om het terugkoppelen aan iemand die je bijvoorbeeld een (sales)tip of advies heeft gegeven. Als je die niet op de hoogte brengt en houdt, krijg je nooit meer een tip of advies van betrokken relatie.

 

 

3.       Wees transparant en informeer, informeer, informeer (John Kotter)

Er zijn veel gevallen bekend, waarbij betrokkenen niet tijdig of niet volledig zijn geïnformeerd, met soms onthutsende gevolgen. Denk maar eens aan de situatie in Japan, waarbij mensen niet op de hoogte zijn gebracht van de koers van een radioactieve wolk met een besmetting tot gevolg.

We staan soms onvoldoende stil bij het feit dat het voortdurend en volledig informeren van groot belang is. Ik herinner me een geval van een organisatie die grote financiële problemen had. Door de medewerk(st)ers niet tijdig te informeren, moesten die het nieuws uit de krant vernemen. Uiterst onprofessioneel, maar weer een mooie case in het kader van de zorgplicht of een rechtszaak met als label Bestuursaansprakelijkheid. Naast een mogelijke claim ben je dan in één klap ook je reputatie kwijt.

 

 

3.       Zorg voor een goede planning en hou je daar aan

Open deur? Nee, het gaat nog te veel fout. Een goede planning geeft je rust. Wellicht is het een Idee om de zeven eigenschappen van effectief leiderschap - wijsheden en inzichten van Stephen R. Covey - erbij te pakken (ook verkrijgbaar in een handig miniboekje). Mijn collega Frans Beekman had overigens een mooie ezelsbrug. Hij labelde en beoordeelde de prioriteit van zijn activiteiten door zich af te vragen: “Moet ik dit nu doen?” (Hoort het bij mij thuis, doe ik het zelf, kan ik  het delegeren, moet het NU?) Wat ook helpt is de 3D methode: Do, Delegate of Dump.

 

4.       Wees op tijd

Een hoofdcommissaris van politie zag op zijn eerste vergadering in zijn nieuwe standplaats dat er bijna niemand op tijd aanwezig was en sprak zijn mensen daar op aan. Het werkt verstorend en je gaat slordig om met de tijd van iemand anders. Ik ben het daar erg mee eens, ook al omdat ik in een periode van drie jaar bij meer dan 25 geplande afspraken met een professional heb moeten constateren, dat betrokkene slechts 1 maal op tijd was. Eigenlijk te gek voor woorden en amateurisme ten top.

 

5.       Afspraak is afspraak, deadline is deadline. Ook over agenda afspraken

Dit lijkt een beetje op ‘management by exception’, maar is wezenlijk wat anders. Bij Sodexo heeft men het over: ”Zeggen wat je doet en doen wat je zegt”. Die houden we er in, zei ik altijd. Je moet op mensen kunnen bouwen en vertrouwen. Als je wat afspreekt moet je je aan de afspraak houden. Natuurlijk kan het gebeuren dat er iets gebeurt waardoor je een afspraak niet kunt nakomen of een deadline niet kunt halen. Wat hierbij van groot belang is, dat je zelf actie neemt en de betrokken mensen direct informeert.

Over agenda afspraken het volgende. Als je een afspraak moet schrappen, maak dan direct een nieuwe. De reden dat ik hier waarde aan hecht is niet alleen het fatsoenlijk met elkaar omgaan - in combinatie met het feit dat het handig is om het zo te doen - maar dat het van grote invloed kan zijn op je relatie met anderen. Dat is eigenlijk het belangrijkste.

 

Een voorbeeld: Ondergetekende had een afspraak met een relatie, maar werd op de dag van de afspraak afgebeld, omdat hij naar een opdrachtgever moest waar problemen waren. Daar heb ik uiteraard alle begrip voor. Mijn contactpersoon gaf aan dat hij een nieuwe afspraak zou (laten) maken, maar deed dit niet. Ik ga niet uit van onwil en wijt het aan de waan van de dag, maar heb er gewoon een vervelend gevoel aan over gehouden. Het is niet attent en in mijn perceptie word ik niet serieus genomen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Dus als je onverhoopt een afspraak “moet” verzetten pak dan direct je agenda erbij en maak à la minute een nieuwe afspraak. 


 

Meer weten over ons boek:

 

http://www.aaa-tfm.nl/AuthentiekeLeidersEchteLeiders.pdf

 

Bestellen? https://goo.gl/ksd034

 


Ben je (HRM / Facility Management / Bedrijfskunde / Hotelschool / MBA) student, leerling, afstudeerder, docent, hoogleraar, teamleider, onderzoeker en / of bezig met R&D, Innovatie, Sales & Marketing, Operations, en / of F & A. Manager, bestuurder en / of toezichthouder en / of Beleidsmaker en kan of wil je niet wachten tot mijn Academia.edu account is gevuld?

$
0
0

NB: Met dank aan Henk Hop voor de feedback: Voordat je aan de slag gaat kijk dan s.v.p. even naar mijn profiel:  

http://www.aaa-tfm.nl/profielkoosgroenewoud.pdf

Wil je gerichter op zoek naar informatie, aarzel dan niet om mij te bellen of te mailen. Ik help je graag en met veel plezier!

En - voor de mensen die mij (nog) niet kennen- nog even mijn persoonlijke missie:  

Ik wil een substantiële bijdrage leveren aan (de ontwikkeling van) (nieuw) LEIDERSCHAP”. 

Als ik in staat ben om de komende 5 jaar gemiddeld 1 manager per week te laten denken en/of functioneren als (nieuwe) leider is mijn missie geslaagd en laat ik wat na. (250 betere leiders, die lekker in hun vel zitten en in hun kracht staan, 250 partners die hier blij van worden, 250 bedrijven en/of organisaties die beter presteren, tevreden klanten en leveranciers en - last but not least - ergens tussen de 2.500 en 15.000 Medewerk(st)ers die hun energie halen uit hun werk).

============================================Ben je (HRM / Facility Management / Bedrijfskunde / Hotelschool / MBA) student, leerling, afstudeerder, docent, hoogleraar, teamleider, onderzoeker en / of  bezig met R&D, Innovatie, Sales & Marketing, Operations, en / of F & A. Manager, bestuurder en  /  of toezichthouder en / of Beleidsmaker en kan of wil je niet wachten tot mijn Academia.edu account gevuld is met  relevante informatie over NIEUW Leiderschap, Nieuwe Business Modellen, Zakendoen in de Nieuwe Economie, Innovatie en dienstverlening?  

Maak dan gebruik van onderstaande bronnen:

1: Over mensen en klanten / Leiderschap, Dienstverlening

http://www.slideshare.net/KoosGroenewoud/whitegreen-paper-aaa-triple-a-juli-2015. LEESWIJZER:  

·         What is in it for me: pagina 1 en 28

·         Nieuw, Dienend-Leiderschap, Servant-Leadership & HRM: pagina2, 4, 5 & 6, 15, 21 tot en met 25 (passie voor leiderschap, met dank aan Henk-Jan Kamsteeg), 26 & 27, 32 en 35

·         Facility Management en Het Nieuwe Werken: pagina 3, 28, 29 en 33

·         Facility Management en Servant-Leadership: (i.s.m. Dr. Inge Nuijten) pagina 7, 8, 9 &10

·         Beleving pagina 11 tot en met 14 (Hostmanship)+ 29, 30, 31 en 33

Samenwerking (Blue Ocean) pagina 34

2: Over NEW Skool:

Gooi je huidige boekenlijst maar weg….OLD SCHOOL. HRM-er, Dit is NEW School! Laat je inspireren en bedenk dat er (met dank aan Jan Rotmans) sprake is van een verandering van tijdperk, geen tijdperk van verandering!

http://goo.gl/wG9GLw

3: Columns:

http://www.beunited.nl/beunited-media/column/search/Koos%20Groenewoud

4: Slideshare.net uitingen:

http://www.slideshare.net/search/slideshow?searchfrom=header&q=Koos+Groenewoud

5: LinkedIn bijdragen:

https://www.linkedin.com/today/post/author/posts#published?trk=mp-reader-h

6:  Onze LinkedIn groep “van Management naar NIEUW Leiderschap 

https://www.linkedin.com/groups/3649345

7:  Over opleidingen, Beroepsverenigingen, Kennis(bank) , Mens- en Organisatie ontwikkeling:

http://www.aaa-tfm.nl/links.html

8: Relevante boeken:

http://www.aaa-tfm.nl/boeken.html

Veel leesplezier en inspiratie gewenst!

PS:  https://independent.academia.edu/KoosGroenewoud

Met vriendelijke groet, Best regards, Koos Groenewoud 00 31 6 2900 8353

Koos.Groenewoud@AAA-TFM.nl

AAA (Triple A) Van Management naar (NIEUW) Leiderschap / AAA Total Facility Management

Mijn WEBSITE:                http://www.aaa-tfm.nl/

Mijn PROFIEL:

http://www.aaa-tfm.nl/profielkoosgroenewoud.pdf

Mijn KANTELmomenten:   

http://www.kantelboek.nl/mijn-eigen-reis.html

 

 

Mijn column voor www.ManagementPRO.nl / Over de PANAMApapers, WikiLEAKS, Bestuurdersaansprakelijkheid voor Zonnekoningen (+ collega-bestuurders) & Bestuurders IN DE BAK.

$
0
0

Net geplaatst op www.ManagementPRO.nl binnenkort als bijlage bij de nieuwsbrief van de managementSITE.

Over de PANAMApapers, WikiLEAKS, Bestuurdersaansprakelijkheid voor Zonnekoningen (+ collega-bestuurders) en Bestuurders IN DE BAK.  

      Ondergetekende was in 2009 van mening dat Wikileaks, het lekken van dit soort informatie (https://nl.wikipedia.org/wiki/WikiLeaks), een onverantwoordelijke actie was. Het zou immers de levens van militairen die op missie waren in het buitenland in gevaar brengen. Toen ik echter de beelden zag van misstanden, kennis nam van het handboek van de gevangenis van Guantanemo Bay en kon lezen hoe een Zwitserse bank “bankierde”, kon ik mij voorstellen dat er wetenschappers, journalisten en dissidenten waren die deze informatie graag met de wereld wilden delen.

Een aantal jaren geleden schreef ik voor het eerst over “Het jaar van de ontmaskering”. Ik bedacht dit overigens niet zelf. Een coach die ik “toevallig” in Doorn ontmoette, zei dit. Ze kreeg gelijk, want na ons gesprek was het raak. De paardenvlees affaire, rattenvlees en vossenvlees in China, het achterhouden van informatie na de kernramp in Japan, de inferieure borstimplantaten uit Frankrijk, de LIBOR affaire om maar een paar te noemen.

En dan nu de PANAMApapers. Weer een mooi voorbeeld van “Ontmaskering”. Ook een interessante case als het gaat om ethiek. Waar ligt de grens tussen ontwijking en ontduiking. Wanneer is het immoreel, wanneer amoreel. Joris Luyendijk (van “Het kan niet waar zijn”) schreef daar een mooi artikel over:

http://www.nrc.nl/next/2016/04/09/panama-mag-dus-wat-houdt-ze-tegen-1608756

Na het lezen van zijn artikel bedacht en schreef ik “De koopman komt voor de dominee”. Op zondag (voor) in de kerk, door de week doe je zaken. Er zijn ondernemers die geloven en ondernemen scheiden…

Ik kan mij voorstellen dat een aantal managers, bestuurders, toezichthouders en “Gewone” (met dank aan Marja Ruijterman) klanten van Mossack Fonseca op dit moment pijn in de buik hebben. Het zal jouw naam (of de naam van je bedrijf of organisatie ) maar zijn die in een van de 11.500.000 miljoen documenten staat. Het gaat tenslotte om 214.000 offshore bedrijven……

Het gaat tegenwoordig niet meer alleen om reputatieschade. Als je er als bestuurder en / of toezichthouder een potje van hebt gemaakt en als dank daarvoor enkelen miljoenen hebt meegekregen, dat blijf je gewoon een tijdje in de luwte, totdat de publicitaire storm over is. Daarna kun je weer “gewoon” aan de slag. Dat dacht overigens een van de toezichthouders van MEAVITA ook. Door de rechter veroordeeld wegens gebrekkig toezicht en tot het betalen van enkele tonnen schadevergoeding toch maar direct aan de slag als Burgemeester… Even niet gedacht aan de impact van social media.

Hij had waarschijnlijk ook niet bedacht, dat bestuurders uit Europa het grote risico lopen om te moeten verschijnen voor een rechter in de Verenigde Staten of in het Verenigd Koninkrijk. (Lees over de FIFA bestuurders s.v.p.).

Moeilijk uit te leggen aan je kinderen, kleinkinderen en relaties. Het kan echter nog erger. Eerder schreef ik dat ik mij kon voorstellen dat een aantal managers, bestuurders en toezichthouders van verzekeringsmaatschappijen die bestuurdersaansprakelijkheid verzekeringen aanbieden ook een beetje onrustig worden en nog eens kritisch gaan kijken naar hun polissen.

Stel je voor, dat je in het buitenland je straf uit moet zitten terwijl je in Nederland persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld wegens wanprestatie en dat je verzekering niet wil uitkeren.

In dat verband kwam mij de volgende casus ter ore. Een “Zonnekoning” van een groot bedrijf heeft veel geld laten stoppen in risicovolle projecten. “No guts, no glory” zou je zeggen. In dit geval ging het niet om geld uit de cashflow of uit een andere bron, maar om geld dat het bedrijf als eigen risicodrager opzij had moeten zetten als voorziening voor WW uitbetaling. Ach, als de investering geld oplevert, dan zou schuiven met geld of het (tijdelijk) gebruik maken van een ander potje (dat doe je privé ook wel eens) toch geen probleem moeten zijn.

Nu is echter sprake van een situatie, dat het bedrijf in zwaar weer verkeert en dat er tientallen mensen hun baan dreigen te verliezen. Die lopen dus het risico dat ze geen WW uitkering via de eigen risicodrager kunnen ontvangen. Dat geld is er namelijk niet meer. Ze kunnen dus rechtstreeks door naar het loket voor het aanvragen van een bijstandsuitkering. In een ander scenario worden ze uitbetaald door het UWV. Dat gaat dan over de ruggen van de belasting betaler. Persoonlijk vind ik het misbruik van deze specifieke gelden gewoon misdadig. Als dit de hierboven beschreven consequentie(s) heeft, dan vind ik dat alle bestuurders persoonlijk aansprakelijk moeten worden gesteld. Als ik vervolgens de claim van de bestuurdersaansprakelijkheid verzekering zou moeten goedkeuren, dan wist ik wel wat mij te doen stond…Afkeuren dus.! Ik ben ook benieuwd naar de mening en visie van de juristen in mijn netwerk.

Tot slot. Fons Jansen maakte de grap “Voorkomen is beter dan genezen”. Hij bedoelde natuurlijk voorkomen bij de rechter. Ik adviseer bedrijven en organisaties om te dat te voorkomen en sowieso te voorkomen dat de toekomst van je bedrijf of organisatie op het spel komt te staan.

Ik zou beginnen met het organiseren van TEGENSPRAAK. Daar kan het gelijknamige boek u goed bij helpen:  “TEGENSPRAAK – Hoe je beter wordt van DWARSLIGGERS-” van Peter van Lonkhuyzen. Zie mijn recensie s.v.p. https://goo.gl/dVqgb7

Uiteraard kunt u ook een beroep op mij doen. Aarzel niet om mij in te schakelen (0629008353 of Koos.Groenewoud@AAA-TFM.nl). Ik help u graag en met veel plezier. Ik denk graag met u mee over de toekomstbestendigheid van uw bedrijf en /of organisatie. Dat doe ik uiteraard ook voor de niet Mossack Fonseca klanten; -).

Koos Groenewoud. Lelystad 11 april 2016 Met dank aan Willem Scheepers voor de eindredactie.

================================================================Al vast meer weten over mijn visie?

http://www.slideshare.net/KoosGroenewoud/whitegreen-paper-aaa-triple-a-juli-2015

 

In a nutshell: We hebben NIEUWE leiders nodig. Die kijken naar de horizon. Managers kijken naar de bottomline.

 

De volledige column deze week exclusief voor managementPRO en ManagementSite.

Daarna op BeUnited, LinkedIn, Slideshare, Academia.edu en Twitter. Bereik zonder retweets 100.000 personen.    

 

 

 

 

Netwerken met Ballen | BitterBallenBorrel Breda | Publicatie in Stee

Nooit meer een(sales)tip of advies krijgen van een relatie? Een relatie ECHT verstoren? Graag een ontevreden opdrachtgever? Koppel dan NIET terug.

$
0
0

Nooit meer een(sales)tip of advies krijgen van een relatie? Een relatie ECHT verstoren? Graag een ontevreden opdrachtgever? Koppel dan NIET terug.  

 

Uit ons boek “Authentiek leiders,  echte leiders”:

 

Terugkoppelen

 

Tijdens mijn workshops of presentaties over netwerken benoem ik tien aspecten. Eén van die aspecten is: Terugkoppelen. Het gaat dan om het terugkoppelen aan iemand die je bijvoorbeeld een (sales)tip of advies heeft gegeven. Als je die niet op de hoogte brengt en houdt, krijg je nooit meer een tip of advies van betrokken relatie.

 

Ik herinner mij drie leermomenten.

 

De eerste was in de tijd dat ik directeur was van een BV, die middels one-stop-shopping  ICT, Huisvesting en Facilitaire ondersteuning verzorgde in twee gebouwen met meer dan 20 opdrachtgevers en 650 werkplekken. Tijdens een lunch met mijn opdrachtgever, die 80% van ons tweede pand huurde en daarmee een van mijn belangrijkste en grootste opdrachtgevers was, zei hij: ”Ik wil geen andere huurders bij mij op de etage of over de vloer”. Doordat er een externe adviseur aanwezig was vond ik het niet gepast om op deze opmerking te reageren. Ons bedrijf liep het leegstandsrisico, dus ik vond het daarom eigenlijk ook nog een naïeve opmerking. Immers, als de opdrachtgever geen andere mensen/huurders op zijn etage duldde, dan had hij de kamers in kwestie zelf moeten huren. Daar had ik hem direct na de lunch op moeten aanspreken, maar heb dat niet gedaan. Nou, dat heb ik geweten.

Toen ik de kans kreeg om mijn gebouwbezetting naar 100% te krijgen, waardoor ik alle kamers - dus ook de kamers op “zijn” etage - volledig had verhuurd, ook nog aan een partij die mooi aansloot bij de activiteiten van mijn grote huurder, kreeg ik de wind van voren.

De situatie is zo ontspoord, dat de opdrachtgever mij niet meer wenste te zien of te spreken.

 

Het tweede leermoment speelde zich eerder af, overigens wel in dezelfde setting. Eén van mijn opdrachtgevers  - Karel Nugteren, directeur van FWG - wilde graag een aantal extra kamers. Die had ik niet meer ter beschikking, maar ik wist dat een andere opdrachtgever moest inkrimpen. Ik beloofde daarom aan de aanvrager om hem binnen een week uitsluitsel te geven. Echter doordat de andere opdrachtgever niet binnen dezelfde periode reageerde op mijn vraag over het aantal kamers wat hij wou inleveren, had ik geen nieuws, waardoor ik de aanvrager ook niet op de hoogte stelde binnen de afgesproken termijn. Gevolg: Een ontevreden opdrachtgever die het gevoel had “aan de achterste tiet te liggen”, met als gevolg dat hij bijna de huur had opgezegd.

 

TIP: Ook melden als je niets te melden hebt. Dat noemen we terugkoppelen. We zeggen wel eens “Je bent nooit te oud om te leren”.

 

Mijn derde leermoment vond plaats in 1998. Ik was toen 50 jaar oud en had de mogelijkheid om de twee BV’s van Baan over te nemen. Het ging om Baan Facilities BV en Baan Aviation. Mooie uitdaging, maar wel eentje waarbij ik een deskundige en ervaren iemand nodig had. Die vond ik in de persoon van Frank Schreuder, die dit had gedaan met ECS in Eindhoven. Frank was bereid om mij te ondersteunen in het hele traject. We hebben daar zeker drie uur over gesproken. Baan besloot echter om de BV’s niet te verkopen maar op een andere manier afscheid te nemen. Hierdoor hoefde ik natuurlijk geen beroep meer te doen op Frank. Je raadt het al. In plaats van dat ik Frank informeerde over de nieuwe koers, kreeg ik van hem een telefoontje. Hij vond het wat stil worden…..drie keer is scheepsrecht.

 

Meer weten over ons boek:

http://www.aaa-tfm.nl/AuthentiekeLeidersEchteLeiders.pdf

Bestellen?

https://www.managementboek.nl/boek/9789081925907/authentieke-leiders-echte-leiders-e-book-koos-groenewoud

Veel leesplezier en inspiratie!

Koos Groenewoud  

 

 


De 7 (aller)stomste opmerkingen die je kunt maken tegen je medewerk(st)ers, (potentiële) klanten en – last but not least – je baas.

$
0
0

De 7 (aller)stomste opmerkingen die je kunt maken tegen je medewerk(st)ers, (potentiële) klanten en – last but not least – je baas.

 

Medewerk(st)ers:

1: “Voor jouw 10 anderen”

 

2: “Sorry, dat ik te laat ben voor onze e afspraak, maar ik had belangrijker dingen te doen”

 

3: “Kom op zeg, ik bedank mijn werknemers niet, en geef ze ook nooit een compliment. Ze moeten werken. Daar worden ze toch voor betaald”.

 

(Potentiële) Klanten

 

4: “De salesmanager / vertegenwoordiger, is niet aanwezig. Kunt u morgenmiddag even terugbellen”

 

5: “Ik ben hier de baas en ben altijd druk, druk, druk. Daarom parkeer ik pal naast de hoofdingang. Die klanten kunnen best  wel een klein stukje extra lopen”

 

6: “Klanten zijn een noodzakelijk kwaad. Ze houden me van het werk”. Zonder klanten zag het leven er een stuk beter uit”

 

Je baas

 

7: ”Inderdaad. Regeren is vooruit zien. Je weet het dus wel.....”

 

================================================================

Heb je te maken met medewerk(st)ers en klanten, laat je dan inspireren door:

 

http://www.slideshare.net/KoosGroenewoud/whitegreen-paper-aaa-triple-a-juli-2015

 

en /of door: 

 

http://www.aaa-tfm.nl/boeken.html

 

Veel leesplezier en inspiratie.

 

  

Food for thought. Op mijn bucketlist. Een “A, M, B, T, T & C” register….

$
0
0

Food for thought. Op mijn bucketlist. Een “A, M, B, T, T & C” register….

Ondergetekende laat zijn felicitaties vergezeld gaan van de wens “Geniet er van, het leven kan in een paar seconden veranderen”. Mijn zakelijke slogan “Als het niet klopt, dan WERKT het niet” gebruik ik minder vaak. Tijd dat daar verandering in komt. Ik schreef eerder over het thema “practice what you preach & “walk the talk”. Geef het goede voorbeeld.

Recent maakte een relatie mij attent op het volgende: Iemand geeft leiderschapstrainingen en begrijpt zelf het verschil tussen managen en leiden niet, sterker nog hij houd zich niet aan zijn afspraken en toezeggingen. Een andere club geeft (dure) hospitality trainingen en laat iemand die anderhalf uur in de auto heeft gezeten om iets af te geven weg gaan zonder de brenger een kopje koffie aan te bieden. Het is tijd om je als manager, bestuurder en / of toezichthouder de vraag te stellen: “Klopt het bij ons?”. Jaren geleden was ik voorzitter van een groepsbouw stichting die 8 huizen realiseerde. We maakten gebruik van een bank met de slagzin: “De NMB denkt met u mee”. Nou, dat hebben we geweten. Door niet mee te denken waren wij duizenden guldens extra kwijt omdat een renteverhoging niet tijdig werd gemeld. Ik herinner mij als de dag van gisteren het feit dat ik bijna 20.000 gulden contant opnam en de rekening beëindigde. Dat geld ging naar een bank waarvan we verwachten dat die wel zou meedenken…

Mooie bordjes in de hal met de missie en visie in marmer gebeiteld. Weten je werknemers wel wat er op staat? Heeft het managementteam het allemaal bedacht op een heidag? Is het windowdressing? Zijn medewerk(st)ers betrokken bij het formuleren van de mission statement. Is die nog relevant en actueel? Herkennen de klanten de zich er in? Weten alle medewerk(st)ers wel dat hun bedrijf of organisatie wordt “afgerekend” op de wijze waarop zij de missie “leven”. Werken alle afdelingen in het belang van de klant, afnemer, consument, patiënt?. Maken we “Bij ons staat de klant centraal” echt waar? Een keten is net zo sterk als de zwakste schakel. Het gaat niet alleen over je eigen mensen en afdelingen, maar ook over de bedrijven of organisaties die je inhuurt. Die spelen een grote rol als het gaat om de geloofwaardigheid van je bedrijf of organisatie. Heb je een partner die naadloos aansluit bij je bedrijf of organisatie of koos je voor de goedkoopste?.

Ik ben van mening dat organisatie adviseurs (A), managers (M), bestuurders (B), toezichthouders (T), trainers (T) en coaches (C), die zich bezig houden met mensen / leiderschap gekwalificeerde professionals moeten zijn. Een chirurg die steken laat vallen moet uitgeschreven worden uit het BIG register. De in deze zinsnede genoemde mensen zouden – als ze niet begrijpen waar ze mee bezig zijn, zich niet houden aan wet-en regelgeving, zich verrijken over de ruggen van hun mensen, klanten, leveranciers of de belasting betalers – uit het “A, M, B, T, T & C register” geschreven moeten worden…. Dat staat op mijn bucketlist.                     

 

 Koos Groenewoud. Voor ManagementPRO. Lelystad. 18 april 2016.  

Over een bak met geld (7.000.000.000, ja echt ZEVENMILJARD euro) en een dwangbuis. Co(lumn)-creatie Eugène van den Hemel en Koos Groenewoud.

$
0
0

 

Op 20 april genoot ik (dubbel) van een inspirerende lunch met Eugène van den Hemel. Dubbel omdat we aten in “Kasual”,  een mooie zaak, lekkere gerechten (http://www.kasual.nl/#!/lunchmenu) en attente bediening, 2 minuten lopen van het station in Leiden en dubbel omdat we een inspirerend gesprek hadden. Een echte “Meeting of minds”.

Tijdens ons gesprek kwam “oud denken” aan de orde. Met oud denken kom je er niet meer tegenwoordig. Met management en MBA denken ook niet meer. Het is nu tijd voor nieuw leiderschap. Een manager kijkt naar de bottomline, een (nieuwe ) leider kijkt naar de horizon. Het is nu niet meer het tijdperk van verandering, maar verandering van tijdperk (Jan Rotmans) (https://goo.gl/6x44Qz).

Een bak met Geld

Er wordt ontzettend veel geld verspild in Nederland. Een aantal jaren geleden schreef ik daar het volgende over: “Als er iemand in Amsterdam op een van de bruggen 10.000 euro in briefjes van 250 euro in het water van de gracht laat dwarrelen, dan zijn er snel een aantal mannen in witte pakken met een dwangbuis ter plekke….”

Al filosoferend kwamen Eugène en ik er achter dat het in Nederland niet gaat over een “paar” tienduizend euro’s, maar dat het wel eens kon gaan om bedragen die in de miljarden lopen. Wij kwamen al snel uit op 7.000.000.000 euro (dat zijn 70.000 personen a 10.000 euro ;-) en waren zo vrij om dit op het www. te delen.

En nu de 64.000 $ question (and answer):

Als we in Nederland op een andere wijze, passend bij NIEUW leiderschap, Nieuwe Business Modellen en de NIEUWE economie met onze medewerk(st)ers klanten en leveranciers zouden omgaan zou dat echtmiljarden schelen.

We denken dan aan:

·         Minder ziekte verzuim, verloop en minder (advertentie) kosten voor werving & selectie

·         Veel minder herplaatsingskosten

·         Minder overuren

·         Minder kosten afvloeiing regelingen

·         Minder niet gerechtvaardigde bonussen

·         Minder kosten voor rechtszaken

·         Minder kosten voor training en coaching***

·         Minder faalkosten

 

·         Meer omzet

·         Hogere productiviteit

 

Dwangbuis

 

Eugène van den Hemel

 

Vanzelfsprekend is het nuttig om alle cijfers op een rij te hebben. Iedereen voelt aan dat er veel geld wordt verspild en je hoeft geen geleerde te zijn om te beseffen dat het terugdringen van het nationale ziekteverzuim met slechts 0,1%, een gigantisch bedrag op zal leveren.

 

Koos en ik zijn beiden van overtuigd dat John Elkington, toen hij de drie P’s benoemde, niet voor niets de volgorde People, Planet, Prosperity koos. Profit (winst), of zoals sinds de Wereldtop van 2002 te Johannesburg meer gangbaar is, Prosperity (Welvaart), is voor iedere organisatie en voor elke type bedrijfsvoering van wezenlijk belang. Neemt niet weg dat People (mensen) voor alles gaat.

Hoe zou het zijn, zo vragen Koos en ik ons af, wanneer we ons ontdoen van de veelal cijfermatige dwangbuis die bestaat uit targets, aandeelhouderswaarde, winst, Return On Investment om daadwerkelijk de mens weer centraal te zetten?

Nu zijn wij hoopvol gestemd. De kanteling is ingezet en steeds meer mensen kiezen, ongeacht hun positie, voor nieuwe vormen van (persoonlijk) leiderschap, waarbij zij zich onderscheiden doordat zij dichter bij zichzelf blijven en vanuit waardevolle principes een bijdrage leveren aan het grotere geheel.

Het is niet de vraag of er Nieuwe Business Modellen ontstaan en of er nieuwe vormen van leiderschap de kop gaan opsteken, de vraag is hoe snel deze trend zich zal ontwikkelen en - veel belangrijker- in hoeverre jij besluit hierin proactief, actief of reactief te gaan acteren.

Met welke mindset kijk jij naar jouw horizon? Hoe vertaal jij dit in al jouw bezigheden? Met welke mensen omring jij jezelf en waar vind jij jouw eigen inspiratiebronnen.

Het is geen kwestie van geld, noch een zaak van beperking door een dwangbuis. Het gaat om mensen. Het gaat om jou. Hier liggen de mogelijkheden verschil te gaan maken en hierover is het laatste woord nog lang niet gezegd. Zeker ook niet door Koos en mij.

 

*** Over Minder kosten voor training en coaching***: We gaan er van uit dat de helft van alle trainingen niet meer aansluit op de huidige arbeidsmarkt en niet (voldoende) inspeelt op de huidige trends en ontwikkelingen. Uitgaande van een besteding van 7 miljard euro per jaar kost dat 2.5 miljard. En dan hebben we het nog niet eens over de enorme geldverspilling als gevolg van verkeerde managementadviezen.

Rotterdam / Lelystad 23 april 2016

Eugène van den Hemel  http://www.heavenly-thoughts.com/

Koos Groenewoud :       http://www.aaa-tfm.nl/profielkoosgroenewoud.pdf

NIVSL seminar “Spot on servant leadership” op 22 april 2016 (“Toevallig” ook de dag van de aarde) op het landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort.

$
0
0

NIVSL seminar “Spot on servant leadership” op 22 april 2016 (“Toevallig” ook de dag van de aarde) op het landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort.

Ondergetekende was aanwezig bij dit event en heeft daar geen seconde spijt van. ‘s Avonds deelde ik mijn gevoel op social media en schreef o.a. “Geraakt, genoten, geleerd en geïnspireerd” en “Na 2 sessies met en door Ricardo Semler schreef ik over het “Ve-Tsin” gevoel. Veel energie. CONIMEX kan nu wel een extra productielijn opzetten…; -)

Arlette Bout en Eric Stecher zijn er in geslaagd om een Top event te organiseren, waar alles klopte! Van de gastvrije ontvangst tot de receptie. De mooie film (https://youtu.be/wb_W3QR50JQ), de mooie mensen die op het podium stonden, de invulling van het thema dienend leiderschap en het prachtige boek “Servant Leadership in 15 minuten”. Dat nemen ze mij nooit meer af!

Ik ben met name geraakt  door de inleiding van Peter van Uhm. Tijdens zijn verhaal kon je (in een zaal met 100 mensen) een speld horen vallen. Recht uit het hart en authentiek. Die nam op jonge leeftijd het besluit om te dienen. Hij hield ons een spiegel voor en ging in op je verantwoordelijkheid als leider. Als jong luitenant had hij de opdracht om zijn peloton over een lange afstand te verplaatsen met als expliciete eis, dat ze geen contact mochten hebben met burgers. Als je dan al een aantal dagen onderweg bent en je mensen zijn doodmoe en hebben de blaren op hun voeten, wat doe je dan als er een tractor met een platte laadbak voorbij komt en de berijder zegt: “Spring maar achterop, ik breng jullie wel een stukje…”. Nee dus, want dan ben je als leider in 1 klap je geloofwaardigheid kwijt. Ja, het moreel kompas. Het gaat om (blindelings) vertrouwen. Openstaan voor en organiseren van tegenspraak, draagvlak, verbinden. Hij ging ook in op de valkuil: het EGO van de baas en kwetsbaarheid. MOOI! Als je op een dergelijke manier leiding geeft aan 70.000 militairen, dan gaan ze er voor! Menig C.E.O. kan hier nog wat van leren. Een echte dienende leider/ overheidsdienaar!

Ik heb ook ontzettend genoten van de persoonlijke verhalen (ja, inderdaad geen sheets of presi, maar verhalen) van Loraine Lie-A-Huen, Franc Weerwind en Jeroen Sluijter. De laatste sprak over de impact van ziekte, angst, hebzucht, moed en intrinsieke motivatie. Door veel te geven ga je meer krijgen dan je ooit kon nemen!

Loraine Lie-A-Huen nam ons mee op haar mooie reis. Haar persoonlijke opdracht was: ”Je talent inzetten voor anderen”. Verder sprak ze over haar “lieve en bitchy kanten”. Inderdaad. Niet ja zeggen en nee doen. Aanspreken. Over eerlijk naar jezelf zijn, naar je gevoel luisteren. Haar slotzin: “We zijn voor een ander geboren”.

Franc Weerwind begon zijn verhaal met zijn ervaring tijdens zijn Masteropleiding in Utrecht. Een van de docenten nam de studenten mee naar een begraafplaats en confronteerde de studenten met de uitspraak: ”Dit is jullie voorland. Wat ga je doen met je leven…”. Ik ben als bewoner van Lelystad een beetje jaloers geworden op Almere…Een burgemeester wiens visie zijn vakgebied overstijgt! Chapeau en bedankt!

Tot slot vertelde Arlette ons over haar reis. Van ambtenaar naar ondernemer, van jurist naar HRM-er. Ik was erg onder de indruk van haar verhaal, vooral over haar visie / bewustwording over je rol als trainer/ coach (HRM-er). Die rol is van levensbelang voor mensen. Dat is een zware verantwoordelijkheid! Arlette ging verder onder andere in op “Inzet voor de groei van mensen”, betrokkenheid en mensgerichtheid, het lijden onder leidinggevenden die geen leider zijn.

Wat mij ook trof was dat de opbrengsten van die middag werden geschonken aan de stichting Hulphond. Erna Aarsen heeft een hulphond gekregen van deze stichting en vertelde wat de impact van het hebben van een hulphond op haar leven heeft. Ze leeft weer en komt overal waar ze voor haar ziekte ook kwam. Haar hond Kaiko helpt haar niet alleen met deuren en lades opendoen, maar ook met het injecteren en openen van verpakkingen en weggooien ervan. Ontroerend om te horen en te zien en schitterend om te ervaren dat alles aan dit evenement klopte en in het teken stond van inzet voor de groei van mensen.

Wat een mooie middag! Arlette en Eric. CHAPEAU et MERCI! Jullie kunnen terugkijken op iets moois! Dat nemen ze je nooit meer af!

Koos Groenewoud 25 april 2016

PS: Ik ben erg blij met je boek en zal ook een exemplaar geven aan een studente die bezig is met het thema. Als kleine tegenprestatie geef ik jullie graag mijn GREENpaper:

http://www.slideshare.net/KoosGroenewoud/whitegreen-paper-aaa-triple-a-juli-2015

Veel leesplezier en inspiratie gewenst!

 

 

 

Over ZEVEN MILJARD euro, 70.000 mensen, de 64.000 $ question, aanzienlijk minder kosten voor training, coaching en opleiding(en) EN Het Jaarcongres Leiderschap op 19 mei.

$
0
0

Over 7.000.000.000 ( ja, echt!) ZEVEN MILJARD euro, 70.000 mensen, de 64.000 $ question (and answer), aanzienlijk minder kosten voor training, coaching en opleidingen en Het Jaarcongres Leiderschap op 19 mei.

Ondergetekende had de eer om samen met Eugène van den Hemel een Co(lumn)-creatie te maken /schrijven: http://goo.gl/0QvY6g

We gaan er van uit dat de helft van alle trainingen niet meer aansluit op de huidige arbeidsmarkt en niet (voldoende) inspeelt op de huidige trends en ontwikkelingen. Uitgaande van een besteding van 7 miljard euro per jaar kost dat 2.5 miljard. En dan hebben we het nog niet eens over de enorme geldverspilling als gevolg van verkeerde managementadviezen.

Waar geef jij je geld aan uit. Als je datniet goed doet, dan ben je eigenlijk een van de 70.000 personen die 10.000 euro “in een gracht laat dwarrelen”.

Al het geld wat je stopt in “oud denken en oude business modellen” is weggegooid! Met oud denken kom je er niet meer tegenwoordig. Met management en MBA denken ook niet meer. Het is nu tijd voor nieuw leiderschap. Een manager kijkt naar de bottomline, een (nieuwe ) leider kijkt naar de horizon. Het is nu niet meer het tijdperk van verandering, maar verandering van tijdperk (Jan Rotmans) (https://goo.gl/6x44Qz).

Als we in Nederland op een andere wijze, passend bij NIEUW leiderschap, Nieuwe Business Modellen en de NIEUWE economie met onze medewerk(st)ers klanten en leveranciers zouden omgaan zou dat echtmiljarden schelen.

We denken dan aan:

·         Minder ziekte verzuim, verloop en minder (advertentie) kosten voor werving & selectie

·         Veel minder herplaatsingskosten

·         Minder overuren

·         Minder kosten afvloeiing regelingen

·         Minder niet gerechtvaardigde bonussen

·         Minder kosten voor rechtszaken

·         Minder kosten voor training en coaching***

·         Minder faalkosten

 

·         Meer omzet

·         Hogere productiviteit

 

Eugène van den Hemel  en ik zijn beiden van overtuigd dat John Elkington, toen hij de drie P’s benoemde, niet voor niets de volgorde People, Planet, Prosperity koos. Profit (winst), of zoals sinds de Wereldtop van 2002 te Johannesburg meer gangbaar is, Prosperity (Welvaart), is voor iedere organisatie en voor elke type bedrijfsvoering van wezenlijk belang. Neemt niet weg dat People (mensen) voor alles gaat.

 

Het is niet de vraag of er Nieuwe Business Modellen ontstaan en of er nieuwe vormen van leiderschap de kop gaan opsteken, de vraag is hoe snel deze trend zich zal ontwikkelen en - veel belangrijker- in hoeverre jij besluit hierin proactief, actief of reactief te gaan acteren.

 

Naast een pleidooi voor De Nieuwe Economie en Nieuwe Business modellen en het recenseren van relevante boeken zal ondergetekende voortaan meer tijd besteden aan het PR romoten van event die er ECHT toe doen.

 

De primeur is voor: http://leiderschap.overmanagement.nl

 

Het Jaarcongres Leiderschap op 19 mei.

 

Het Congres heeft als thema 'Betekenisvol leiderschap'. Er is een

omslag gaande in het bedrijfsleven naar de betekeniseconomie.

Maar wat betekent dat voor de leidinggevenden? Wat is betekenisvol

Leiderschap, wat betekent dit voor de rol van de leidinggevende in de

Organisatie en de samenwerking met collega's, hoe kunnen ze zich hierin ontwikkelen? Daar gaat het over tijdens het Jaarcongres

Leiderschap op 19 mei onder leiding van Jeroen Smit.

 

Van harte aanbevolen!

 

Koos Groenewoud 26 april 2016

 

 

Met dank aan Eugène van den Hemel http://www.heavenly-thoughts.com/ voor de inspiratie! 

Recensie "Servant Leadership in 15 minuten" van Arlette Bout.

$
0
0

Recensie "Servant Leadership in 15 minuten" van Arlette Bout.

Nadat ik in het boek was begonnen schreef ik: Ik heb het mooie boek "Servant Leadership in 15 minuten" van Arlette Bout uit. Heb er wel wat langer over gedaan;-) Recensie volgt. Voor nu: Een actueel, verfrissend, inspirerende (en nodig) lees, werk en doe boek. Ik zou zeggen. Bestellen! Je kunt er zo mee aan de slag.  http://nivsl.nl/product/boek/

67 woorden is wel erg kort, vandaar: Ondergetekende heeft een tijd geleden in het weekend samen met zijn vrouw uitputtend gefilosofeerd over Qualitytime. Dat bracht mij tot het volgende: Ik ga voortaan nog kritischer worden op de uren die ik besteed. Ik kan ze namelijk maar 1 x gebruiken…. 

Daarom heb ik ook geen seconde spijt van mijn bezoek aan het ”SPOT on  Servant Leadership event” van 22 april, daar schreef ik over:

NIVSL seminar “Spot on servant leadership” op 22 april 2016 (“Toevallig” ook de dag van de aarde) op het landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort.  http://goo.gl/e94J2V

Tijdens dit event werd  het eerste exemplaar van het boek uitgereikt aan Marjan Oudejan. 

Ondergetekende kwam een jaar of 12 geleden voor het eerst in aanraking met servant leadership. Mijn eerste reactie was: “Noemen ze het zo…”. Een sterk gevoel van (h)erkenning. Ik was gedurende 5 jaar ambassadeur van de stichting Greenleaf center for Servant Leadership Europa en schrijf en spreek er (met glimmende ogen) graag over dienend leiderschap. Het verspreiden van het gedachtegoed van Robert K. Greenleaf is onderdeel van mijn persoonlijke missie. Dat is ook de reden dat ik het handvest Nieuw leiderschap in het Engels heb laten vertalen.

En dan nu over het boek: Uiteraard heb zeker 10 boeken over Servant Leadership gelezen. Ik vind: “Servant Leadership in 15 minuten’  een mooie aanvulling op de bestaande boeken. Het boek is niet alleen van grote waarde voor beginners, doordat het een lees-, leer-,werk-,doe en inspiratieboek is, maar ook voor de servant leader die weer eens wil reflecteren op zijn eigen gedrag.

Ik las het boek inderdaad, zoals Herman Wijffels er ook over schreef, in een adem uit. De tekst is vlot geschreven en dat maakt het boek zo toegankelijk. Ook herkenbaar. Maar de uitdaging die Arlette eraan heeft toegevoegd, en die andere boeken over hetzelfde thema ontbreekt, is dat je er eigenlijk iedere dag mee aan het werk gaat.

Want dienend leiderschap is weliswaar voor velen herkenbaar en in aanleg aanwezig, maar het ontwikkelt zich pas tot volledig potentieel als je er iedere dag aan werkt en je zelf dus scherp houdt en laat houden. Niet direct naar anderen toe, maar eerst met jezelf en je leiderschap. Daarom begrijp ik nu ook waarom Arlette heeft aangegeven om er 15 minuten mee te werken. Die tijd kan iedereen wel vrij maken op een dag. 15 minuten lezen en daarna de vragen laten doordringen en beantwoorden. Daar heeft ze in het boek zelf ook voldoende ruimte voor gelaten.

Eigenlijk is het een boek dat je met je mee kunt nemen voor onderweg als je, zoals ik, veel met openbaar vervoer reist. Een geweldig moment om dan even ter hand te nemen en weer een stukje te lezen en te reflecteren op een vraag. Vertragen doet later versnellen. Dus een vraag per keer is ook al voldoende. En er zitten voldoende vragen in om voorlopig mee vooruit te kunnen.

De vormgeving is inspirerend en nodigt je uit om verder te ontdekken en zelf na te gaan wat het beeld of de tekst te zeggen heeft over het hoofdstuk waarin het is opgenomen. Voor de aandachtige lezer zitten er ook grapjes in en bewuste ‘foutjes’, zelfs daar is over nagedacht.

Arlette is er in geslaagd om haar boek “recht uit het hart” te schrijven. Daar gaat het allemaal over bij servant leadership. Het boek is een MUST READ voor bedrijven en organisaties die willen overleven en zou op de boekenlijst moeten staan van alle MBO HBO en WO opleidingen. De MBAer, die succesvol wil zijn kan ook niet om het boek heen!

U begrijpt het al. Van HARTE aanbevolen. Zoals ik hierboven schreef: Het is een lees-, leer-, werk-, doe en inspiratieboek. Actueel, verfrissend, inspirerende (en nodig)!

Ik zou zeggen. Bestellen! Je kunt er zo mee aan de slag. http://nivsl.nl/product/boek/

PS: Niets dan lof en geen enkel woord van kritiek? Wellicht is een kleine aanvulling in de tweede druk op zijn plaats. Op dit moment is er sprake van de Nieuwe Economie en Nieuwe Business Modellen. Persoonlijk was ik  dieper ingaan op de relatie tussen rentmeesterschap en de nieuwe economie. Verder zou ik – voor de managers, bestuurders en toezichthouders die het allemaal “Soft” vinden-  in het boek wijzen op het onderzoek van Dr. Inge Nuijten,  dat servant leadership echt loont. 

Over TROUW verTROUWen, TROUWen & HuwelijksTROUW. O.a. Over een partner die je in gezelschap van je allerbeste vriend(in) aantreft in de echtelijke sponde….

$
0
0

Over  TROUW verTROUWen, TROUWen & HuwelijksTROUW.  O.a. Over een partner die je in gezelschap van je allerbeste vriend(in) aantreft in de echtelijke sponde….

Een van de mensen die ik erg bewonder is Jos Burgers. Hij schreef het mooie boek: Klanten zijn eigenlijk net Mensen. Ken je Jos niet? Geniet vanaf 0:18 https://youtu.be/-yQyaInTmyk (mensen die Jos wel kennen mogen natuurlijk ook meegenieten; -)

Ondergetekende is niet alleen fan van Jos Burgers, maar – als het over leiderschap gaat – een superfan van Marshall Goldsmith. Die zegt en schrijft: “It is all about behaviour”. En zo is het maar net. Managers, bestuurders en toezichthouders zijn (net als klanten en leveranciers) ook net mensen.

Als je je  partner in het gezelschap van je allerbeste vriend(in)aantreft in de echtelijke sponde, dan kan het bijna niet anders dan dat je “Not amused” bent. Je verTROUWen is geschaad. Je had toch – toen je ging TROUWen-  beiden gezworen dat je elkaar TROUW zou blijven?

Inderdaad. VerTROUWen komt te voet en gaat te paard. Dat gaat natuurlijk ook op voor kwesties buiten de privésfeer. Als een leverancier zijn belofte niet nakomt. Of een debiteur die dubieus blijkt te zijn. Een werkgever die de trukendoos opendoet om van je af te komen. Een C.E.O. van een groot bedrijf die zijn zakken vult, terwijl honderden medewerk(st)ers de laan uitgaan. Voorbeelden genoeg!  

Ik schrijf wel eens “Zet nooit je managerspetje of managersmasker op” en vergelijk de rol en verantwoordelijkheid die je hebt als vader met die van een leidinggevende. Als ik tegen mijn jongste zoon had gezegd “pa betaald je rijbewijs”, terwijl ik dat niet had gedaan voor zijn broers, dan staan die vrij snel op de stoep met de vraag / opmerking ”Kom op met de poen”…. Je kunt niet een van je MT leden een Audi laten rijden terwijl de andere MT leden genoegen moeten nemen met een Volkswagen. En over Volkswagen gesproken. Je kunt als Raad van Bestuur van Volkswagen AG niet een bonus op je rekening laten storten, terwijl je duizenden aandeelhouders, rijders, belastingbetalers, werknemers, leveranciers en “gewone mensen” (Met dank aan Marja Ruijterman) voor miljarden hebt benadeeld. Sterker nog je hebt doden op je geweten. Als je als manager, bestuurder en / of toezichthouder thuis niet meer kunt uitleggen wat je op de zaak of bij je organisatie hebt gedaan, dan is het eigenlijk al foute boel.

Ik zou zeggen: “Stop met het systeem denken. Dat is achterhaald. (De verkeerde P, die van Processen, Prince 2, Procedures. Nu gaat het over de goede P, de P van Personen).

Je kunt klein beginnen. Zeg eens wat vaker “Bedankt’, geef eens wat vaker een compliment. Bied hulp aan en vraag hulp. Last- but not least - Bied je excuus aan als je een fout hebt gemaakt. VerTROUWen krijg je niet cadeau en het zit ook niet “bij het salaris van je medewerk(st)ers”. Je moet het zelf verDIENEN!

Tot slot. Ik schreef over Jos Burgers en recenseerde: “De wet van Snuf”. Daar staat een prachtig voorbeeld in van verTROUWen:

Ondergetekende werd geraakt door het volgende stukje uit de voorpublicatie:

‘Niet lang geleden sprak ik voor een zaal met supermarktmanagers. Die legde ik het volgende dilemma voor: wat doe je als een goede klant bij de kassa komt met een volle kar en tot haar schrik ontdekt dat ze haar portemonnee is vergeten? Negen van de tien zegt: mevrouw, laat u de boodschappen hier en gaat u naar huis, als u vanmiddag komt afrekenen, krijgt u de tas mee. Dan mag de klant met de staart tussen de benen naar huis om haar portemonnee te halen. Slechts weinigen zeggen: mevrouw, neemt u die boodschappen maar mee, wij vertrouwen erop dat u vanmiddag nog terugkomt. Volgens mij zou dat echt een warm bad zijn. Die klant wil nooit meer bij je weg. Maar, zeggen de supermarkt-managers, wat als die vrouw niet terugkomt? Tja, dat kan natuurlijk. Dat kost je zes of zeven tientjes. De vraag is echter hoeveel mensen je wegstuurt waarvan je zeker weet dat ze terugkomen. Misschien laat je er wel twintig heen en weer gaan met een rotgevoel. Dan vraag ik: heb je wel eens geadverteerd voor zeven tientjes? Die managers zijn gewoon op zoek naar een excuus om niet te hoeven geven.’

Note: Persoonlijk vind in het woord VERTROUWEN het woord van de toekomst.

Ik wens u veel leesplezier en inspiratie!

Het boek “Klanten zijn eigenlijk net Mensen” inkijken of bestellen?

https://goo.gl/U1BwIZ

Over “De wet van Snuf”:  https://www.linkedin.com/pulse/over-toeval-synchroniciteit-hulphonden-vertrouwen-en-mooie-koos?published=u

Koos Groenewoud voor managementPRO 2 mei 2016  

Reactie van Jos Burgers himself: Aan jouw hele mooie column over TROUW wil ik graag toevoegen dat iedereen in staat is anderen zelfverTROUWen te geven. Je kunt tegen mensen zeggen:  “Heb toch eens iets meer zelfvertrouwen’, maar zo werkt het niet. Door anderen waardering te geven en mensen aan te moedigen, mensen in hun kracht te zetten, groeit hun zelfvertrouwen. Een onbetaalbaar kado!

 

 

Hele fijne dag vandaag!

 

Hartelijke groet,

Jos

 

Burgers Marketing b.v.

tel. 013 - 513 14 45

gsm 06 - 53 33 47 45

www.josburgers.nl

 


Recensie “Nog lang en gelukkig” van Laurentien van Oranje & Jeroen Smit in minder dan 150 woorden.

$
0
0

Ondergetekende had al meer dan 1000 woorden op papier, toen hij zich realiseerde dat Managers, C.E.O’s,  Bestuurders en toezichthouders geen seconde te verliezen hebben, dus bij deze:

Manager, C.E.O, Bestuurder en /of Toezichthouder en wil je ECHT werken aan de toekomst van je bedrijf of organisatie en aan je eigen toekomst, stop dan geen tijd in het wachten op en lezen van de volledige recensie maar vervang gedurende 2 of 3 dagen het FD / NRC Handelsblad door het lezen van dit boek.

Het zal je leven veranderen. Het gaat niet meer over de verkeerde P (Processen, Programma’s, Projecten en Prince 2), maar over de Goede P, (Personen / People). Wil je medewerk(st)ers, klanten, leveranciers en financiers aan je binden, realiseer je dan dat het NU gaat om stakeholders i.p.v. shareholders en reflecteer over de volgende vraag: “Kan ik alles wat ik doe op de zaak uitleggen aan mijn partner en aan mijn(Klein)kinderen”. Wat laat je na. Hoe dan ook NIEUW Leiderschap heeft de toekomst. Ga er mee aan de slag. Het boek kan je daar goed mee helpen!

Veel leesplezier en inspiratie!

https://goo.gl/T6E4l4

 

 

Wat nam (en kreeg) ik mee van het GROOTSTE kennisfestival & van de FM parade van Saxion

$
0
0

Wat nam (en kreeg) ik mee van 2 achtereenvolgende dagen in het havenkwartier in Deventer. (Het GROOTSTE kennisfestival van Nederland en de FM parade van het jubileum event t.g.v. het 40 jarig bestaan van de Opleiding Facility Management van Rollecate / Saxion respectievelijk op 25 en 26 mei 2016.

In zijn algemeenheid een goed gevoel, feest der (h)erkenning, bevestiging, inspiratie, kennis en kennissen, leermomenten en “food for thought”. Ik beleefde ook veel plezier aan de ontmoetingen  met een aantal mensen die ik lang niet had gesproken, bewondering voor het talent van Engbert Breuker en natuurlijk genoten van het optreden van Dolf Jansen (op dag 2). “Ik kom uit een Rooms Katholiek gezin. Toen ik misdienaar werd ben ik ook begonnen met hardlopen”;-)

Verder nam ik mee:

·         Een onwankelbaar vertrouwen in (de visie van) Jan Rotmans, Ruud Koornstra en Maurits Groen

·         Dat er echt sprake is van “een verandering van tijdperk in plaats van een tijdperk van verandering”, met dank aan Jan Rotmans (Leestip:  https://www.managementboek.nl/boek/9789461040350/verandering-van-tijdperk-jan-rotmans#recensies

·         De overtuiging dat beide events goed inspeelden op de huidige trends en ontwikkelingen

·         Dat deze trends en ontwikkelingen onomkeerbaar zijn

·         Dat managers, bestuurders en toezichthouder die vinden dat deze trends een hype zijn hun langste tijd hebben gehad

·         Dat het NU gaat om mensen en niet meer over Processen, Prince 2 en Projecten

·         Zorg over de toekomst van managers, bestuurders en toezichthouders, die in het oude (MBA) denken blijven hangen. Dat gaat uiteindelijk ten koste van hun eigen positie, hun bedrijf of organisatie en ten koste van hun medewerk(st)ers klanten, leveranciers, financiers en in een aantal gevallen ten koste van de belastingbetaler

·         Het inzicht dat “Het jaar van de ontmaskering” nog jaren zal doorgaan

·         Dat veel mensen niet in de gaten hebben dat er wereldwijd meer dan 140.000.000 mensen (AVAAZ en CHANCE) in actie komen tegen onrecht (Denk maar aan Monsanto), Die mensen zouden tijd moeten nemen om het boek “In het oog van de orkaan”van Jan Rotmans te lezen.

      https://www.managementboek.nl/boek/9789461040268/in-het-oog-van-de-orkaan-jan-rotmans#recensies

·         Dat veel mensen niet weten dat in de US prominente investeerders meer dan 1.600.000.000 US$ hebben teruggetrokken uit fossiele brandstoffen en dat ze zich niet realiseren dat de marktwaarde van Unilever op dit moment hoger is dan die van Shell

·         Dat veel managers, bestuurders en toezicht houders geen feedback krijgen (of accepteren)

Dat die het boek “Tegenspraak” van eens zouden moeten lezen    

            (https://goo.gl/dVqgb7)

 

·         Dat de voorspelling van Leen Zevenbergen dat bestuurders in de bak terecht zullen komen gaat uitkomen

·         Dat bezoekers van een kennisfestival in een aantal gevallen niet weten wat voor kennis ze mee naar huis willen nemen en –last but not least-    

·         Dat je nooit te oud bent om te leren

Ik nam het boek “het zijn net mensen” Van Joris Luyendijk mee. Verder kreeg ik het boek Appreciative Inquiries of the 3.0 kind van Cees Hoogendijk cadeau. Geen copyright, maar right to copy. Please try this @home and @work.

Ik wil 1 spreker met name noemen. Dat is Gijs van Wulfen. Voor de marketeers en R& D mensen, maar ook voor “gewone mensen” (met dank aan Marja Ruijterman) die de weg kwijt zijn. De 4 routes door zijn Innovatie doolhof kunnen  je goed helpen om de juiste weg naar innovatie te vinden. GijsGijs (in plaats van TomTom;-) Hij geeft 4 routes aan. Verder een pleidooi om te stoppen met zuil denken. MOOI!     

·         Ik heb de gewoonte om mensen te taggen, in dit geval zie ik daar (behoudens Jan Rotmans, Ruud Koornstra, Maurits Groen, Rudie Jansman, Petra Hillenius en Thijs Somhorst) vanaf omdat het risico te groot is dat ik mensen oversla.

Tot slot: Alle mensen die betrokken zijn bij het bedenken van het concept, het programma, de fantastische line-up, de organisatie van de events, de operationele invulling, de sprekers, mensen van de ondersteuning (Techniek, Facility Management, Catering, Beveiliging etc.)

      CHAPEAU EN       BEDANKT!

  Voor herhaling vatbaar!  

 

 

 

 

        

Recensie "Het zijn net mensen” van Joris Luyendijk

$
0
0

Ik heb “Het zijn net mensen” van Joris Luyendijk soms echt met open mond van verbazing gelezen. “Dit kan niet waar zijn” was mijn eerste reactie.

10 jaar geleden (juni 2006) verscheen de eerste druk, maar het boek is nog steeds actueel. Het gaan over mensen, minder over geloven. Het boek leest als een jongensboek en raakt de kern waar het om gaat. MENSEN dus. En dat is nu waar het tegenwoordig om draait. MENSEN. De tijden van de “verkeerde P” (Processen, Projecten, Programma’s, Prince 2) zijn voorbij. Het gaat nu om de “Goede P”, de P van People / Personen).

Luyendijk gaf ons in zijn boek “Dit kan niet waar zijn” eenblik in de keuken van de zakenbankiers in Londen. Zijn boek is een bestseller geworden. Op enig moment rolde er 1 boek per minuut van de persen!

Minder bekend is zijn boek “Het zijn net mensen”. Ik kreeg het op 25 mei 2016 in handen en las het 223 pagina tellende boek in een ruk uit. Het gaat niet alleen over het Midden-Oosten, maar ook over de wijze waarop de media omgaat met nieuws. Ben je er voor de kijker en breng je (objectief) nieuws of ben je er voor je zelf en de kijkcijfers….(the WHY).

Inderdaad het gaat bij TV om BEELDvorming. Hij schrijft daar over “Woorden raken je in het hoofd, beelden in je hart”. Is: “If it bleeds it leads” en “Jews are news” het kompas voor de redacteuren?. Dit brengt je direct bij de vraag of je hetgeen wat je professioneel doet als uitgever, schrijver, journalist, regisseur, programmamaker, lobbyist, inkoper, PR adviseur, wapenfabrikant en zakenman nog uit kunt leggen aan het thuisfront.

Tot slot. Het boek sluit ook naadloos aan bij de huidige “trending topic” VLUCHTELINGEN / Asielzoekers. Wat zou het mooi zijn als dit boek ook als “Het zijn net mensen voor Dummies” en / of in Jip en Janneke taal zou verschijnen”.

Verder zou het op de boekenlijst moeten staan van MBO, HBO en WO studenten en het is een “Must Read” voor journalisten politici, ondernemers, managers, bestuurders en toezichthouders. Het zet je aan tot (na)denken en is een waarde(n)volle en mooie bijdrage aan genuanceerd(er) denken over het Midden-Oosten, Vluchtelingen en Asielzoekers en Medelanders.

Van HARTE aanbevolen.

Het boek inkijken of bestellen? https://goo.gl/h2H6KI

“Dit kan niet waar zijn” inkijken of bestellen? https://goo.gl/4W7YQm

Koos Groenewoud, Lelystad 30 mei 2016

 

Met dank aan Willem Scheepers voor de feedback!  

 

         

 

 

"Mijn leverancier begrijpt mij niet".

$
0
0

"Mijn leverancier begrijpt mij niet".

Op 31 mei 2016 om half 9 schreef ik:

Vandaag weer een mooie test(case) over de kwaliteit van de dienstverlening van technische bedrijven. Om 7 uur opgestaan, want die club zou wel eens om 8 uur op de stoep kunnen staan. Navraag gaf aan dat het kwart over 8 zou worden. Het is nu kwart over 9. Déjà vu van pagina 29 van mijn GREENpaper:  

http://www.slideshare.net/KoosGroenewoud/whitegreen-paper-aaa-triple-a-juli-2015

of misverstand?. In elk geval basis voor deze column.

Partners en echtgenoten zullen wel een denken en / of zeggen: “Mijn partner / man / vrouw begrijpt mij niet”. Wellicht is dat de basis voor het grote percentage relaties wat strand. Waarom zou het dan met zakelijke relaties anders zijn / beter gaan? Klanten zijn eigenlijk net mensen, zegt en schrijft Jos Burgers in zijn gelijknamige boek: https://goo.gl/4uYLlt

Niet alleen klanten zijn mensen, leveranciers zijn dat ook. Sterker nog, er zijn leveranciers die het predicaat “De ideale schoonzoon” verdienen. De meeste klanten zijn redelijke mensen. De leverancier, producent, (groot) handelaar, arts zou exact moeten weten wat de afnemer, consument, patiënt, cliënt van hem of haar verwacht. En dan heb ik het niet over de “Werkzaamheden” of het product, maar over empathie, aandacht, luisteren terugkoppelen.

Helaas ligt de focus (te) vaak op de technische aspecten van het vak / ondernemerschap. En dat is de crux. Een monteur – uitzonderingen daargelaten - is prima in staat om je auto te repareren. Daar is hij of zij voor opgeleid. Er wordt (te) weinig aandacht besteed aan de “WHY”. Een monteur die besluit voor zich zelf te beginnen zou zich bewust moeten zijn van het belang van een tevreden klant. Dat gaat natuurlijk ook op voor de (chef) monteur en de mensen die werkzaam zijn achter de receptiebalie. Het komt helaas voor dat de auto niet op het afgesproken tijdstip gereed is en / of de factuur veel hoger is dan verwacht. Het perfect repareren van een auto op een apparaat biedt nog geen garantie dat de klant tevreden is.

Een paar voorbeelden, die ik jaren geleden aanleverde voor de nieuwsbrief van “Houden van klanten” van Feike Cats:

Case1: Op mijn  VW Touran zit een achteruitrijbeveiliging, om te voorkomen dat je voorwerpen of mensen raakt. Deze is defect en geeft regelmatig een melding, zelfs als je niet achteruit rijdt. Doordat ik niet meer zo vaak in Lelystad kom moest de reparatie op zaterdagmorgen gebeuren.

Ik bracht de wagen exact om 8 uur en men beloofde mij dat men de wagen om(streeks) 12 uur terug zou brengen. Dat is inderdaad gebeurd.Ik was op dat moment zelf niet aanwezig. Toen ik ’s middag de wagen ging gebruiken bleek dat de reparatie niet was uitgevoerd. Dat kan natuurlijk gebeuren. Men had dat wel even moeten melden aan mijn vrouw of door het inspreken van mijn voicemail. De consequentie is nu, dat ik de wagen laat repareren in Middelburg en nooit meer bij de betreffende garage kom.

Case 2: Door het feit dat ik me verplaats in bovengenoemde VW Touran heeft mijn vrouw de beschikking over de Ford Galaxy. Daar moest ook een ring voor de airbag vervangen worden. Mijn zoon zou dat voor me regelen en hij mocht op betreffende dag van de garage een fiets lenen om naar mijn woon huis te rijden. Na een uur werd hij gebeld, zodat hij op de fiets naar de garage reed. (6 of 7 kilometer) Daar aangekomen bleek dat hij zijn beurs thuis had laten liggen. Op zijn verzoek of hij de beurs met de auto op mocht halen kreeg hij 0 op zijn request, met als consequentie dat we het nu hebben over de KNUTSELAARS. Het ergste is, dat ik de eigenaar van dit bedrijf al meer dan 20 jaar ken…..Daar zien ze ons dus ook niet meer terug. EIND CITAAT

Nog een voorbeeld

Ondergetekende is een muziekliefhebber en vind dat die muziek ook goed moet klinken. Destijds had ik een NAD versterker. Om de geluidskwaliteit te waarborgen moesten alle verbindingen worden voorzien van een soldeer laagje. De versterker zou bij ons in Lelystad worden afgeleverd op een bepaalde dag om 14.00 uur. Voor mij reden om in de ochtend mijn werkzaamheden in Utrecht te verrichten en na de lunch richting Lelystad te rijden. Toen ik om 3 uur nog niemand had gezien of gehoord, leek het mij slim om even te bellen waar het apparaat bleef. U begrijpt het al “Het is nog niet gerepareerd”. Een halve dag verspilt. De versterker klonk als een zonnetje, maar mijn  vertrouwen in de hifi expert was weg. Ook weg was de behoefte om dat bedrijf aan te bevelen. Sterker nog. Het ongenoegen over deze “service” deelde ik met zeker 10 mensen. “Free publicity”….

Wat zou de wereld er een stuk beter uitzien, als de leverancier zich eens verplaatste in de afnemer. Die gaat er van uit, dat de werkzaamheden (ook die van een chirurg) in ieder geval door een professional worden verricht / uitgevoerd. Verder wil hij of zij graag tijdig worden geïnformeerd over (af)levertijden, mogelijke complicaties, mogelijke extra kosten en verstoringen. Als dat niet, niet tijdig of niet volledig gebeurd werkt dat verstorend op de relatie.

Wellicht dat technische bedrijven eens zouden kunnen nadenken over mijn statement: “Techneuten zouden geen rol mogen spelen bij klantenservice / helpdesk. Geef die rol aan een afgestudeerde Hotelschool of Facility Management student”. http://goo.gl/omXUzQ

Tot slot, de installateur arriveerde om(streeks) 10 uur. Had in de file gestaan. Alle begrip, maar wat was het fijn geweest om even een telefoontje te krijgen met de verwachtte aankomsttijd. Verder was de monteur alleen, ook weer iets wat ik – gezien de aard van de werkzaamheden - niet had verwacht…..De gevulde koeken komen overigens wel op. Ik lust ze zelf ook graag;-)

 

 

Koos Groenewoud 31 mei 2016

UPDATE 1 juni 2016. De werkzaamheden zijn PERFECT uitgevoerd. Tot aan het stofzuigen van de ruimte van de zonneboiler en het schoonmaken van het plafond wat vervuild was door de betonboring. TOP!   

 

 

PS: Ben je eigenaar van een technisch bedrijf, van een garage, een van die “gewone mensen” (met dank aan Marja Ruijterman) die niet zo enthousiast zijn over mijn uitingen en / of klant van Mossack Fonseca (Panama Papers) bankier, de Nationale Ombudsman, investeerder in fossiele brandstoffen, lid RvB bestuur en toezichthouder van SHELL, lid van het old boys netwerk, politicus, DGO, C.E.O? Ook voor mensen die balen (of nog erger…) van klokkenluiders, onderzoekjournalisten, forensic accountants, feedbackgevers, luizen in de pels, OR-leden, criticasters, activisten, informatielekkers, mensen als Jan Rotmans, Maurits Groen, Ruud Koornstra en clubs als GREENPEACE.

Ik zou zeggen: ”OMARM ZE”. Klachten en feedback is een cadeau! Organiseer Tegenspraak en begin met het lezen en gebruiken van het gelijknamige boek “TEGENSPRAAK – Hoe je beter wordt van DWARSLIGGERS-” van Peter van Lonkhuyzen. Zie mijn recensie s.v.p.

https://goo.gl/dVqgb7

 

 

 

 

 

 

 

To MBA or not to MBA & Go Beyond MBA. Met dank aan MT voor het delen. Ook leuk voor CFM en CFM.J gecertificeerde Facilitymanagers!

$
0
0

To MBA or not to MBA &  Go Beyond MBA. Met dank aan MT voor het delen. (http://goo.gl/xrTcmA)

Ondergetekende heeft de afgelopen 7 jaar meer dan 5000 manuren besteed aan zijn passie: (NIEUW) Leiderschap en had de titel MBA achter zijn naam kunnen hebben. Sterker nog, er zijn hoogleraren die mij hebben aangeraden om te gaan voor een nog hoger doel. Promoveren. De Dr. Titel voor je naam.

Gedurende een periode van 3 jaar heb ik de titel CFM (Certified Facility Manager), gedurende een wat kortere periode stond er niet alleen CMF, maar ook nog CFMJ (CFM Japan) achter mijn naam mogen zetten.

1: Voor mij geen titel.

Nee, geen titel voor en ook niet achter mijn naam. Sterker nog. Ik raad ondernemers, managers, bestuurders en toezicht houders het halen van de MBA titel zelfs af met de motivering ”Het kost een bak met geld en in 30% van de gevallen je huwelijk / relatie”!

Waar kun je je tijd en je geld beter in steken. Om te beginnen natuurlijk in je relatie en in je gezin.

Verder raad ik aan om je te verdiepen in:

A: De trends en ontwikkelingen:

TRENDS IN LEIDERSCHAP:

1: van het hoofd naar het hart

2: van denken naar voelen

3: van power leaders naar servant-leaders

4: van controle naar vertrouwen

5: van management naar (nieuw) leiderschap (Zie de hoofdpunten van het handvest s.v.p.)

6: van shareholders naar stakeholders

7: van Angelsaksisch naar Rijnlands

 

B: Het handvest NIEUW leiderschap- De hoofdpunten:

1. Leiders moeten in hun gedrag een voorbeeld zijn voor anderen 
2. Leiders sturen op vertrouwen en niet door middel van macht en controle 
3. Leiders zijn ambitieus en innovatief in hun aanpak 
4. Leiders hanteren een balans tussen optimale groei van hun bedrijf en de belangen van verschillende stakeholders bij het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen 
5. Leiders hanteren een brede opvatting over waardecreatie en werken vanuit een langetermijnperspectief 
6. Leiders beheersen zich in het verwerven van inkomen.

 

C: GO BEYOND MBA

Een aantal jaren gelden kwam ik in aanraking met de beweging Go Beyond MBA, een initiatief van Huib Broekhuis van VDS en ben van harte Ambassadeur geworden. In een later stadium verscheen het boek “Beyond MBA”, Daar schreef ik over:

Ik schrijf vaak “Meeting of minds” en / of “Feest der (h)erkenning” als het gaat over boeken die mij erg aanspreken en ook naadloos aansluiten bij mijn eigen visie, ervaring en de huidige trends & ontwikkelingen op het gebied van (NIEUW) Leiderschap. Bij het lezen van “Beyond MBA” had ik dat “Feest der (h)erkenning gevoel” in zeer sterke mate.

Broekhuis is in staat geweest om in Beyond MBA de lezer te informeren, te triggeren en aan het denken en werken te zetten. Hij geeft een uitgebreid en goed onderbouwd antwoord op de vraag wat Beyond MBA inhoud. En dat is maar goed ook, want “Old school”managers, bestuurders en toezichthouders komen in de problemen. Recent was in het nieuws dat Multinationals 10.000 euro per persoon uitgeven om Talenten / High Potentials binnen te halen. Dat bedrag zou een heel stuk minder zijn, als men kennis had genomen van dit boek en er mee aan de slag was gegaan. Een extra voordeel is, dat de hierboven genoemde Talenten / High Potentials zich thuis voelen en daardoor ook minder uitkijken naar andere potentiële werkgevers.

Persoonlijk vind ik Go Beyond een van de beste boeken op het gebied van leiderschap. Het KLOPT. Het boek is een MUST READ voor ondernemers, managers, bestuurders, toezichthouders, P&O-ers en HRM Businesspartners, hoogleraren, docenten, onderwijzers, onderzoekers, wetenschappers, werkgevers en “Gewone mensen”om met Marja Ruijterman te spreken. Daarnaast zou het verplicht op de boekenlijst van alle studenten moeten staan, in het bijzonder de MBA studenten. Verder hoort het thuis op de shortlist van de verkiezing van “Het managementboek van het jaar”.

Van harte aanbevolen! Ik waardeer het boek met een 9 ½

Inkijken of bestellen? http://goo.gl/cWvruw 

Contact met de schrijver? Huib.Broekhuis@VDS.nl

De hele recensie:  http://www.beunited.nl/beunited-media/column/entry/recensie-beyond-mba-bewust-leiderschap-brengt-balans-tussen-purpose-en-profit-van-huib-broekhuis

D: GEDRAG

Ik heb de afgelopen jaren geleerd dat het tegenwoordig niet meer gaat om titels, maar over gedrag. Een van mijn leermeesters is Marshall Goldsmith. Het boek “Tot hier en nu verder” was mijn inspiratiebron. Ik geloof er echt in! Meer over Goldsmith:

http://www.marshallgoldsmithlibrary.com/

E: ALTERNATIEVEN

Ik beveel de MBL (Master in Business Learning) van www.ARPA.nl van HARTe aan! Sluit naadloos aan bij de trends en ontwikkelingen.

Meer weten: http://www.arpa.nl/master-in-business-learning/

Koos Groenewoud 2 juni 2016

 

 

 

Viewing all 71 articles
Browse latest View live